Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Υψηλά επίπεδα διοξινών στο 8% των τροφίμων και ζωοτροφών στην Ευρώπη

Η ΕΕ προειδοποιεί


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1122198&lngDtrID=252

Associated Press
Τα ζωικά λίπη και το συκώτι συσσωρεύουν περισσότερες διοξίνες
Βρυξέλλες

Υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων διοξινών ανιχνεύθηκαν στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που εξετάστηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008, προειδοποιεί την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Στην κατηγορία των τροφίμων, τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών καταγράφονται σε προϊόντα από συκώτι ζώων και ψαριών. Στην κατηγορία των ζωοτροφών, το πρόβλημα είναι εντονότερο στα ιχθυέλαια.

«Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου» υπενθυμίζει στην έκθεσή της η EFSA.

Η συσσώρευση των διοξινών, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, «συνεχίζει να προκαλεί ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια» προσθέτει η αναφορά.

Η έκθεση εξέτασε περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν από 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει για λόγους μεθοδολογίας, και συγκεκριμένα από την «επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1122198&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: