Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Η παχυσαρκία περιορίζει την ανδρική γονιμότητα

2/10
Νέα Υόρκη — Η παχυσαρκία ίσως καθορίζει και τις πιθανότητες του άνδρα να αποκτήσει απογόνους, ακόμη και όταν θεωρείται υγιής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.
Ομάδα ειδικών από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Δρ. Έρικ Πάουλι διαπίστωσε ότι μεταξύ 87 υγιών ανδρών ηλικίας 19-48 ετών, όσοι ήταν παχύσαρκοι ήταν λιγότερο πιθανόν να αποκτήσουν απογόνους. Το σημαντικότερο ήταν ότι είχαν ορμονικές διαφορές που υποδείκνυαν μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.
Συγκριτικά με τους πιο αδύνατους άνδρες, οι παχύσαρκοι είχαν χαμηλότερη τεστοστερόνη στο αίμα, όπως και ωχρινοτρόπου ορμόνη (LH) και θυλακιοτροπίνη (FSH), σημαντικές επίσης για την αναπαραγωγή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χαμηλά αυτά επίπεδα των LH και FSH υποδεικνύουν μερικό υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό. Πρόκειται για μια πάθηση όπου οι όρχεις δεν λειτουργούν σωστά, λόγω προβλημάτων σηματοδότησης στον υποθάλαμο ή υπόφυση, δύο δομές που εμπλέκονται στην ορμονική έκκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ των 87 ανδρών, το 68% είχε αποκτήσει ένα παιδί.
Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών αυτών συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν αποκτήσει απόγονο. Στην πρώτη ομάδα, ο ΔΜΣ ήταν 28, δηλαδή ήταν υπέρβαροι, ενώ ο μέσος ΔΜΣ των άτεκνων ανδρών ήταν σχεδόν 32, δηλαδή παχύσαρκοι.
Όταν οι επιστήμονες κατέγραψαν αρκετές αναπαραγωγικές ορμόνες, διαπίστωσαν ότι όσο πιο παχύσαρκος ο άνδρας τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα των LH και FSH. Απ' την άλλη, η αύξηση της παχυσαρκίας συσχετιζόταν με την αύξηση των οιστρογόνων.
Η περίσσεια λίπους στον οργανισμό, μπορεί να αυξήσει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα στο αίμα του άνδρα και η τροποποίηση αυτή με τη σειρά της στέλνει σήμα στον εγκέφαλο για καταστολή της παραγωγής των LH και FSH.
HEALTH.IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: