Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Πράσινο τσάι: η «φυσιολογική» ασπίδα

health.in.gr
Αθήνα: Οι κατεχίνες, μια ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών συστατικών του τσαγιού, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ημερίδα με θέμα: «Πράσινο τσάι: Νέα δεδομένα για τις ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία», που διοργάνωσε η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 19 Φεβρουαρίου 2008.
Ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσίασε το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο έχει υποδειχθεί από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες ότι μειώνει τη συνολική θνησιμότητα αλλά και τη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους τύπους καρκίνου.
Μεγάλες κλινικές μελέτες δεν έχουν διεξαχθεί, ενώ μικρότερες έχουν εστιασθεί στην διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτές έχουν υποδείξει βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μείωση της αρτηριακής πίεσης και ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών αλλά και καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, το τσάι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή Μεσογειακού Τύπου.
Οι κατεχίνες είναι η πλέον ενδιαφέρουσα ομάδα από τα φαινολικά συστατικά του τσαγιού, σύμφωνα με την κυρία Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η βιοδραστικότητα των κατεχινών αφορά κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Η αντιοξειδωτική δράση είναι ένας δείκτης βιοδραστικότητας, στον οποίο πολλές μελέτες αποδίδουν τουλάχιστον μέρος των ευεργετικών ιδιοτήτων του στην υγεία γενικότερα.
Η κυρία Καψοκεφάλου παρουσίασε μελέτες της ερευνητικής της ομάδας, που επισημαίνουν ότι το πράσινο τσάι έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση η οποία εντοπίζεται στο πλάσμα του αίματος και στους ιστούς.
H κυρία Anne-Marie Roussel, καθηγήτρια Βιοχημείας, Τμήμα Ιατρικής & Φαρμακευτικής, Universite des sciences et medecine Joseph Fourier, Grenoble, Γαλλία, δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω της κακοκαιρίας. Η ομιλίας της επρόκειτο να περιστραφεί στην δράση των κατεχινών στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη - κλειδί για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου -αλλά και στην αύξηση της οξείδωσης των λιπών και μείωση του περιφερειακού κοιλιακού πάχους, το οποίο είναι παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το γεγονός αυτό παρατηρήθηκε τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε υπό εξέλιξη κλινική μελέτη σε 1000 περίπου άτομα. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου με περιορισμένες θερμίδες, ευνοεί την γρηγορότερη απώλεια βάρους και μπορεί να περιορίσει με επιτυχία την επανάκτηση βάρους μετά από μια δίαιτα.
Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε λόγο στην ομιλία του για τις δράσεις που εμφανίζουν οι κατεχίνες του τσαγιού και σχετίζονται με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου ΙΙ, των καρδιαγγειακών παθήσεων και μορφών καρκίνου.
Ο κ. Καστανάς έδειξε μελέτες της ομάδας του που αφορούν δράσεις των κατεχινών που συνεισφέρουν στην «υγεία» του κυττάρου, δηλαδή στην δυνατότητά του να αντιμετωπίζει εξωτερικά στρεσσογόνα ερεθίσματα. Οι δράσεις αυτές εντοπίζονται στις κυτταρικές μεμβράνες, στην σύνθεση ενζύμων και αυξητικών παραγόντων ή ακόμα στον πυρήνα του κυττάρου, σε επίπεδο πυρηνικών οξέων (DNA, RNA).
Παράλληλα, ο κ. Καστανάς, λόγω της απουσίας της κυρίας Α-Μ. Roussel, παρουσίασε ορισμένα ευρήματα αναφορικά με την δράση των κατεχινών στον μεταβολισμό του κυττάρου. Έδειξε ότι οι κατεχίνες εκλεκτικά τροποποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό, γεγονός που αποτελεί την κυτταρική εξήγηση των κλινικών μελετών που υποδεικνύουν τον ρόλο τους στον έλεγχο του βάρους.
Συμπερασματικά, τα μικροστοιχεία του πράσινου τσαγιού αποτελούν μια «φυσιολογική» ασπίδα του οργανισμού, απέναντι σε μια πλειάδα χρόνιων παθήσεων, οι οποίες εν πολλοίς σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: