Η βιταμίνη C δεν είναι Βιταμίνη!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Η βιταμίνη C είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για αντιοξειδωτικά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται από τη Nέα Γρίπη και τα παραπάνω λαμβάνουν ιδιαίτερη αξία μέσα από το πρίσμα πρόσφατης έρευνας που ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά είναι η αχίλλειος πτέρνα του ιού της νέας γρίπης.
Η βιταμίνη C είναι ένα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ακριβώς είναι και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε υγιείς.
Ασκορβικό οξύ είναι η επιστημονική ονομασία της ένωσης που κοινά γνωρίζουμε ως βιταμίνη C. Προέρχεται από το στερητικό (α-) και τη λέξη σκορβούτο, τη νόσο που προκαλείται από την πλήρη έλλειψη βιταμίνης C.
Πριν δύο χρόνια, ο John T. Ely, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με σημαντικό ερευνητικό έργο στις φυσικές επιστήμες και στην ιατρική, δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τη χρήση του ασκορβικού οξέος στην επικείμενη τότε πανδημία της γρίπης των πτηνών.
Στη συγκεκριμένη μελέτη ο Ely αναφέρει ότι το ασκορβικό οξύ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ αναφέρεται ως βιταμίνη. Βιταμίνη ορίζεται μια ουσία η οποία είναι απαραίτητη σε ελάχιστες ποσότητες, στον οργανισμό, για την επίτευξη καλής υγείας.
Αντιθέτως το ασκορβικό οξύ, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που σύμφωνα με το συγγραφέα και άλλους ερευνητές, είναι απαραίτητο σε ποσότητα αρκετών γραμμαρίων καθημερινά (τουλάχιστον πέντε). Ο όρος βιταμίνη C επικράτησε και χρησιμοποιήθηκε για λόγους επικοινωνιακής ευκολίας ακόμη και από κορυφαίους ερευνητές όπως ο νομπελίστας Linus Pauling.
Η λάθος αυτή ονομασία συνεισέφερε στη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με το ασκορβικό οξύ. Το ασκορβικό οξύ είναι από τα πιο σημαντικά μόρια για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Για την πραγματοποίηση χιλιάδων αντιδράσεων, καθημερινά μέσα στο σώμα μας, είναι απαραίτητα αρκετά γραμμάρια.
Τα περισσότερα ζώα και θηλαστικά στον πλανήτη μας συνθέτουν ασκορβικό οξύ μέσα στο σώμα τους. Ο άνθρωπος είναι από τα λίγα εκείνα θηλαστικά που δεν μπορούν να το συνθέσουν και πρέπει να το λάβουν από τη διατροφή τους. Εκατομμύρια χρόνια πριν το ασκορβικό οξύ αφθονούσε στη φύση. Η απελευθέρωση από τη σύνθεση του, ήταν ένα γενετικό πλεονέκτημα και επέτρεψε στον άνθρωπο να εξελιχθεί βιολογικά.
Άλλα θηλαστικά παράγουν, υπό κανονικές συνθήκες 5 γραμμάρια “βιταμίνης” C την ημέρα. Σε συνθήκες στρες (πόνος, φόβος, αρρώστια) η παραγωγή της μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 100 φορές!
Έχει βρεθεί από ερευνητές ότι αυτή η ποσότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης υγείας, για την επιβράδυνση του γήρατος και για την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε πολλά νοσήματα, ιδιαίτερα στη γρίπη και άλλες λοιμώξεις.
Στο σημερινό περιβάλλον η ανάγκη για «βιταμίνη» C έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της αυξημένης οξείδωσης. Βιομηχανικά χημικά, βαρέα μέταλλα, συντηρητικά στις τροφές, ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν συνθήκες αυξημένου οξειδωτικού στρες.
Περιεκτικότητα τροφών σε Ασκορβικό Οξύ
Τροφή mg/100 gr τροφής
Μαύρη σταφίδα
200
Κόκκινη πιπεριά
140
Μπρόκολο
90
Ακτινίδιο
90
Λαχανάκια Βρυξελών 80
Πορτοκάλι
70
Πράσινη πιπεριά
70
Χυμός πορτοκάλι
40
Κουνουπίδι
40
Σπανάκι
30
Ντομάτα
25
Λάχανο
20
Παράλληλα η πρόσληψη του ασκορβικού οξέος ("βιταμίνη" C) από τις τροφές έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, χρειαζόμαστε 10 μερίδες λαχανικών για να προσλάβουμε την ποσότητα θρεπτικών συστατικών που παίρναμε από μια μερίδα πενήντα χρόνια πριν.
Όπως μας δείχνουν πρόσφατες μελέτες είναι ζωτικής σημασίας η καλή λειτουργία των αντιοξειδωτικών μηχανισμών για να μπορέσει το σώμα μας να αντιμετωπίσει και να μειώσει τη πιθανότητα επιπλοκών από τη νέα γρίπη.
Η «βιταμίνη» C είναι πολύ σημαντικό βήμα στο δρόμο για την επίτευξη καλής υγείας.
Στην Υειάς Σας!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Γεν. Δ/ντης Detox Center
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
American Obesity Society
American Academy of Detoxification Specialists
Μάθε πόσο υγιής είσαι.
Συμπλήρωσε το τεστ υγείας ...
Πηγές:
Science Daily
Experimental Biology Chatterjee IB, Majumder AK, Nandi BK, Subramanian N.
Synthesis and some major functions of vitamin C in animals.
Ann N Y Acad Sci 258:24–47, 1975. Pauling LJ. Case report: lysine/ascorbate-related amelioration of angina pectoris.
J Orthomol Med 6:144–146, 1991.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου