Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

«Το μεγαλείο της ανθρωπότητας και η πρόοδος της ηθικής μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που κάθε κοινωνία μεταχειρίζεται τα ζώα της». Γκάντι

«Το μεγαλείο της ανθρωπότητας και η πρόοδος της ηθικής μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που κάθε κοινωνία μεταχειρίζεται τα ζώα της». Γκάντι

Τα γουρούνια είναι συχνά εγκλωβισμένα σε ένα μικρό χώρο και η αντίδραση τους συχνά είναι να χτυπούν με μανία τους τοίχους επιζητώντας την ελευθερία τους.
Για το λόγο αυτό τους χορηγείται ένα αντιβιοτικό, τετρακυκλίνη, στην τροφή τους, ώστε να ηρεμούν και να μην αντιλαμβάνονται και το τι συμβαίνει γύρω τους.
Οι κότες μεγαλώνουν τρεις φορές πιο γρήγορα από ότι πριν από 50 χρόνια, τρώγοντας το 1/3 της τροφής που θα έτρωγαν παλιότερα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η γρήγορη ανάπτυξη (ας μη ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει ένα ζωντανό, τόσο λιγότερη τροφή κοστίζει στον επιχειρηματία) σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κότες, κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη.
Μάλιστα ο John Webster καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bristol αναφέρει ότι οι κότες ζουν το τελευταίο 20% της ζωής τους κάτω από ανυπόφορους πόνους. Το 90% έχει προβλήματα στα πόδια τους, ενώ περισσότερο από το 1/4 αυτών αντιμετωπίζει προβλήματα στα κόκαλα.
Τα μοσχάρια με την επίδραση συνθετικών ορμονών μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ με τα αντιβιοτικά στην τροφή αποφεύγονται αρρώστιες που λόγω των συνθηκών διαβίωσης είναι πολύ πιο συχνές

Σύνοψη από άρθρο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Πόσο καλά γνωρίζουμε το κρέας που τρώμε;

Στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια η κατανάλωση μοσχαρίσου κρέατος έπεσε στο1/4 αυτού που ήταν το 1975, όταν γνωστοποιήθηκε ότι τα μικρά μοσχαράκια αποχωρίζονται αμέσως μετά τη γέννηση τους από τις μητέρες τους, συχνά γίνονται αναιμικά, δεν τρώνε, δεν κινούνται και διατηρούνται σε τόσο στενά κλουβιά που ούτε να γυρίσουν μπορούν.
Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι πραγματικά απαράδεκτες. Όπως ο Peter Cheeke καθηγητής Ζωολογίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων στο πρόσφατο εγχειρίδιο του (Contemporary Issues in Animal Agriculture) αναφέρει «Όσα λιγότερα γνωρίζει ο καταναλωτής για ο κρέας που έχει στο πιάτο του, τόσο το καλύτερο γι'αυτόν...».
Το κοτόπουλο είναι το φθηνότερο κρέας και η κατανάλωση του σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1970. Έχετε επισκεφτεί ποτέ σας πτηνοτροφείο; Αν ναι, σίγουρα θα θυμάστε τη χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας από τα κόπρανα από τις κότες. Η αμμωνία αυτή εισπνέεται από τα πτηνά δημιουργώντας πολύ συχνά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, πληγές στα πόδια τους και οίδημα στο στήθος. Αν αναρωτιέστε γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κότες δεν κάθονται να ξαποστάσουν λιγάκι για να μη κουράζονται όρθιες, η απάντηση σοκάρει. Ο χώρος που τους αναλογεί δεν ξεπερνά τις διαστάσεις μιας κόλλας Α4 και δεν μπορούν όχι τα φτερά τους να ανοίξουν, αλλά ούτε να καθίσουν καλά-καλά.
Σήμερα οι κότες μεγαλώνουν τρεις φορές πιο γρήγορα από ότι πριν από 50 χρόνια, τρώγοντας το 1/3 της τροφής που θα έτρωγαν παλιότερα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η γρήγορη ανάπτυξη (ας μη ξεχνάμε ότι όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει ένα ζωντανό, τόσο λιγότερη τροφή κοστίζει στον επιχειρηματία) σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κότες, κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη.
Μάλιστα ο John Webster καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bristol αναφέρει ότι οι κότες ζουν το τελευταίο 20% της ζωής τους κάτω από ανυπόφορους πόνους. Το 90% έχει προβλήματα στα πόδια τους, ενώ περισσότερο από το 1/4 αυτών αντιμετωπίζει προβλήματα στα κόκαλα.
Οι συνθήκες σφαγής σίγουρα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο αναφοράς σε ένα τέτοιο άρθρο, αλλά το μόνο ίσως που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι ότι τα πτηνά είναι σε πλήρη συνείδηση την ώρα της σφαγής τους αντιλαμβανόμενα πλήρως τον πόνο. Ο Γκάντι είχε αναφέρει κάποτε «Το μεγαλείο της ανθρωπότητας και η πρόοδος της ηθικής μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που κάθε κοινωνία μεταχειρίζεται τα ζώα της».

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ξάπλες ή Άσκηση;

Τέρμα οι δικαιολογίες!
Γυμναστείτε ζήστε πιο υγιεινά!

Άσχετα με την ηλικία ή την φυσική δραστηριότητα σχεδόν όλοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη στην υγεία , αν προσθέσουν την άσκηση στις καθημερινές τους συνήθειες.
Τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση στην υγεία είναι άπειρα.
Ακούστε τρία , για να παρακινηθείτε

Δυνατά οστά και μυς

Η τακτική φυσική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διατηρηθεί η υγεία των οστών

Μείωση του στρες

Η άσκηση παράγει ενδορφίνες στο σώμα , που παράγουν την αίσθηση της χαλάρωσης και της ευεξίας.

Έλεγχος βάρους

Η ενασχόληση με περισσότερες φυσικές δραστηριότητες και η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που λαμβάνουμε συν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πράσινα λαχανικά ,ασβέστιο και πρωτεΐνες (κατά προτίμηση φυτικές) είναι τα βασικά σημεία του ελέγχου βάρους.

Ελεύθερη απόδοση από άρθρο του δρ. Luigi Gratton M.P.H

Πόσο νερό ήπιαμε σήμερα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά 70% από νερό και όταν αυτή η πραγματικότητα αγνοείται τότε αρχίζει η αυτοάμυνα ! Ο οργανισμός αποθηκεύει μία σταγόνα νερού σε ένα μόριο λίπους για τις άνυδρες μέρες και μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχουμε «φουσκώσει» σε διάφορα σημεία και δεν χωράμε στα ρούχα μας!! Οπότε για σήμερα έχουμε μια σημαντική ερώτηση να κάνουμε στον εαυτό μας: Πόσο νερό ήπιαμε σήμερα; SOS Τα αναψυκτικά , οι αμίτες , οι καφέδες κλπ δεν μετράνε ως νερό. Εδώ απλά μιλάμε για ΝΕΡΟ – Η2Ο.

awayoflife
wellness coach
http://www.awayoflife.gr/

Τι χρώμα έχει το πιάτο μας?

Αυτό το Σαββατοκύριακο βίωσα μια βασική αρχή της ισορροπημένης διατροφής από την αντίθετη.
Όλα τα γεύματα μου είχαν μόνο καφέ – μπεζ χρώμα και η μονοτονία έσπαγε από λίγο πράσινο χρώμα.
Η αρχή είναι απλή , γεύμα πολύχρωμο με όσα πιο πολλά χρώματα ( φυτικά , όχι τεχνητά) γίνεται: πράσινο , κόκκινο , μοβ , κίτρινο , πορτοκαλί , με λίγο μπεζ – καφέ .

Οπότε σήμερα τι χρώμα έχει το πιάτο μας;